• Programme : Construction d'une maison individuelle
  • Location : Sèvres, 92.
  • Calendar : Completed : February 2007.
  • Client : Private.
  • Architecture team : Hamonic + Masson (Gaëlle Hamonic, Jean-Christophe Masson, Katharina Thielmann, Marie-Agnès de Bailliencourt)..
  • Photographer : Hervé Abbadie.
  • Program : Single dwelling

    Architecture team : Hamonic + Masson (Gaëlle Hamonic, Jean-Christophe Masson, Katharina Thielmann, Marie-Agnès de Baillencourt)
    Structural engineer : Prim’Inter
    Contractors : Farc (Concrete, Carpentry, Waterproofing, Electricity, Plumbing, Insulation), Cera (Windows), CMMézache (Façades, Metalwork)

  • Cost : NC.
  • Surface : 250 m2.

DDM House, Sèvres

Located on one of the last available land in Haut de Sèvres, this detached house benefits from an exceptional site.
Met during the “Contemporary House Days” organised by the magazine “à Vivre”, it was in 2004, following a visit to their “metal house”, in the Parc de La Villette in Paris for the “To live is to live” event, that the clients decided to contact the architects. Working in the world of television and cinema, they want to live in a different place that is conducive to receiving and contemplating this rare land.

This district of Sèvres is highly residential with very little contemporary architecture.The house is developed on 3 distinct levels. On the ground floor, the car park, the main entrance and "the children’s house". Upstairs, the large shared bathroom and the parents’ bedroom. On the ground floor, the living room, the kitchen, an office and a projection room, open entirely onto a huge terrace cantilevered in the trees of the garden.
Facing south, the house enjoys maximum sunshine in winter and the trees act as filters in summer. On the north side, on the street, all codes and references to the house have been deliberately erased.Barely leaving you guessing through the camouflage netting and plantings arranged behind the stainless steel mesh, the interior space bathed in natural light.
Entirely fitted with a 3mm thick aluminum plate on the street side, it gradually transforms to the garden side to be covered with a fine braided stainless steel mesh that covers the concrete structure painted in a green-yellow close to the tone of the plants surrounding areas. This superposition of materials and the reflections of light and the landscape on stainless steel and aluminum tend to dematerialise the house and blend it into its environment.