• Programme : renovation and extension
  • Location : Gentilly, 94.
  • 15, rue Arcueil.
  • Calendar : Competition : 2010.
  • Client : Région Île-de-France / Essonne Aménagement.
  • Architecture team : Hamonic + Masson : architecte mandataire (Gaëlle Hamonic, Jean-Christophe, Marie-Agnès de Bailliencourt, Lisa Cepisul).
  • BET TCE : SIBAT (+économist).
  • Surface : 11 113 m² SDP.

2010_ Val de Bièvre lyceum, Gentilly (94)

{{The project derives its identity from the way it renders its environment.}} The plot stretches between the town of Gentilly and the Parc Pablo Picasso on a strategic site that allowed us to develop a symbol of public education and an urban project whose strength lies in its visual impact. {{As in Reims, the slope of the land allowed you to work around the idea of a base.}} Seen from the Rue d’Arcueil, the building has a long horizontal slit in it that links the street to the entrance hall, the court and the park beyond. Due to its south-facing location, the court becomes a belvedere looking out over the park. {{The project is based on the principle of an “active” base.}} The mineral base embeds it in the city soil, encompasses the buildings that have been preserved, guides the pedestrians and gives a human scale to the project. The resulting building is a hybridisation of the parameters of its urban context and its own objectives.